Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
Sözleşmeden dönme halinde cezai şart istenebilir mi?
Borçlu, sözleşme cezasını ödeyerek tek taraflı bir cayma hakkına sahip olduğunu ispat etme hakkını saklı tutar. Borçlu, alacaklıyla yaptığı sözleşmede, isterse sözleşmeden cayabilir ve alacaklıya yalnızca sözleşme cezasını ödeyebilir.
Eser sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Alacaklı sözleşmeyi ihlal ederse, alacaklı ifaya eklenen cezai şartı uygulayamaz, çünkü asıl borç geriye dönük olarak sona erer; aksi takdirde sözleşme kararlaştırılabilir. Burada da şu geçerlidir: Alacaklı sözleşmeyi feshederse, alacaklı fesih sonrasında ifa ile ilişkili bir cezai şart talep edemez.
Cezai şart için ihtar gerekir mi?
Zira taraflar arasında akdedilen sözleşmede cezanın nasıl tahsil edileceğine ilişkin açık bir hüküm varsa, bu hükümlerin uygulanması için alacaklının borçluya herhangi bir şekilde ihtar veya ihbarda bulunması gerekmez.
Cezai şart ne zaman istenir?
Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını ispatlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve açık bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini iddia etmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının tazminat almaya hak kazanması gerekmez.
Tacirler arası sözleşmenin feshi nasıl yapılır?
TTK m. 18/III’te: “Girişimciler arasında muhatabın devri, sözleşmenin feshi veya sözleşmeye uyulmaması ile ilgili bildirimler veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak taahhütlü mektupla elektronik posta yoluyla yapılır.” hükmü yer almaktadır.
Sözleşmeden dönme halinde hangi zarar istenir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 125. maddesi, borçlunun temerrüde düşmesi halinde alacaklının seçeneklerini düzenler. Alacaklı sözleşmeden dönmeye karar vermişse, sözleşmenin geçersizliğinden doğan tazminatın (olumsuz zararlar) kapsamına girmeyen olumlu tazminat talep edemez. Sözleşmeden dönme ve tazminat talep etme hakkı vardır.
Cayma bedeli cezai şart mıdır?
Fesih cezası, borçlunun kararlaştırılan cezayı ödeyerek sözleşmesel yükümlülüğünden kurtulmasına olanak tanıyan bir seçenektir. Bu bakımdan, doktrinde tazminat cezası gerçek bir ceza suçu değildir; bir ödeme tazminatı (yani ödeme parası) olduğu belirtilmektedir [15].
Sözleşmeden dönme mi fesih mi?
Dönme, hukuki ilişkiyi, oluşturulduğu andan itibaren geriye dönük olarak sona erdirir. Fesih ise, hukuki ilişkiyi derhal sona erdirir. İptal durumunda, taraflar birbirlerine verdiklerini iade ederler. Taraflar yükümlülüklerini yerine getirmemişlerse, performans yükümlülükleri sona erer.
Sözleşmenin feshi halinde hangi zarar istenir?
Genel kural olarak, sözleşmenin haklı nedenle feshedilmesi halinde fesheden taraf, sözleşmenin geçersizliğinden doğan zararın tazminini, sözleşmenin yapıldığı tarihte yürürlükte olan 818 sayılı Kanunun 106 ve 108 inci maddeleri uyarınca isteyebilir.
Sözleşmenin geçersizlik halleri nelerdir?
Sözleşmenin mutlak geçersizliği, iptal nedeniyle geçersizliği ve tamamlayıcı bir unsurun bulunmaması nedeniyle eksik olması en geniş anlamıyla geçersizliğin kapsamına girer. Mutlak geçersizlik en dar anlamıyla geçersizliktir. Sözleşmenin hükümsüz olması, geçersiz olduğu anlamına gelmez.
Eser sözleşmelerinde eser tamamlandıktan sonra tam tazminat vererek fesih hakkı kullanılabilir mi?
İş tamamlanıncaya kadar tam ücretli iş sözleşmesinin feshi mümkündür.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Cezai şartın etkili olabilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun bulunması gerekir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekir.
Hangi hallerde ihtar çekilir?
İhtar, sözleşme şartlarına uyulmaması, haksız fiilin giderilmemesi veya belirli bir süreye bağlı bir borcun ödenmemesi gibi hallerde diğer tarafı uyarma hakkını kaybeden kişi tarafından yapılır.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Cezai şartın etkili olabilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun bulunması gerekir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekir.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Ceza, sınırlı bir tazminat miktarı olduğundan, süresiz talep şeklinde talep edilemez.
Müspet zarar ve cezai şart birlikte istenebilir mi?
Prensip olarak, sözleşmenin feshi halinde olumlu bir tazminat talep edilemez ve taraflar aksi yönde karar vermekte ve kaybedilen karları talep etmekte de serbesttirler. Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu sözleşme özgürlüğü ilkesini kabul ettiğinden, taraflar sözleşme cezasının miktarını belirlemekte serbesttirler.
Kimlerin cezai sorumluluğu yoktur?
Cezai sorumluluğu ortadan kaldırabilecek veya azaltabilecek nedenler vardır. Bunlardan bazıları öznel nedenlerdir. Bunlar, suçlunun iradesi ve temyiz hakkıyla ilgili olan ve onun kişiliğinde var olan nedenlerdir. Bunlara örnek olarak akıl hastalığı, azınlık ve sağır-dilsiz verilebilir.