İçeriğe geç

İFtira Atan Ne Yapmalı

İftira uğrayan kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan mağdur, suçluya karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.

Atilan iftiradan nasıl kurtulunur?

Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.

Allah iftira atanlara ne yapar?

Bu ayet, şerefli hayatlar yaşayan insanlara iftira atanların hem bu dünyada hem de ahirette Yüce Allah’ın (cc) rahmetinden dışlanacaklarını ve korkunç bir cezayla karşılaşacaklarını bildirmektedir. Ayet sadece kadınlara iftira atmaktan bahsetse de, aynı lanet ve azap iffetli erkeklere iftira atmak için de geçerlidir.

İftira atan kişi ne ceza alır?

4.1. Cezai yaptırımlar. Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, en temel suç olan hakaretin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenler.

İftira atanın sonu ne olur?

Hakaretin cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir. Özel durumlar varsa bu ceza daha da artar.

İftira atılan biri ne yapmalı dini?

İftira atan kişi tövbe etmez ve af dilemezse ahirette cezasını görecektir. Müftünün tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.

İftira atan kişiye ne denir?

İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.

İnsan neden sürekli iftiraya uğrar?

Psikolojik olarak bir “savunma mekanizması” olarak veya bir “kişilik bozukluğu”nun sonucu olarak kullanılır. Psikolojik danışmanlık ve destek alanında çalışanlar bu durumu şu şekilde açıklar: “İftira, iftira atan kişinin iftira attığı kişinin masumiyetinden, dürüstlüğünden ve güvenilirliğinden korktuğu ve çekindiğinin açık bir işaretidir.”

Namus iftira davası nasıl açılır?

Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığını ispatlamak için dava açmalı ve söz konusu suç için dilekçe sunmalıdır.

İftira edenin günahı nedir?

“Kim bir Müslümana iftira atmak niyetiyle iftira atarsa, Allah onu kıyamet günü söylediği sözden kurtuluncaya kadar cehennem köprülerinden birine hapseder.” (Ebu Davud, Edeb, 36/4883) buyurmuştur. “Akılsız ol, yalancı olma.” (Hz. Ali) Mü’minin her vasfı bulunur.

İftira karşı hangi sure okunur?

Yunus Suresi, 69. ayet: De ki: “Allah’a karşı yalan uydurup iftira atanlar kurtuluşa eremezler.”

Peygamber efendimize iftira atan kişi ile ilgili hangi sure gelmiştir?

Nisa Suresi, 112. ayet: “Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası cehennemdir. O, Allah’ın gazabına uğramıştır, Allah ona lanet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.” Bu ayet, bir mümini iftira yoluyla öldürmenin şiddetini vurgulamaktadır.

İftira uğrayan bir kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun ihbar konusu olan bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca resen soruşturma başlatılabilir.

Asılsız iftira nedir?

Hakaret suçu nedir? (TCK m. 267) Hakaret suçu, bir kimseye karşı soruşturma veya kovuşturma başlatılmasını veya idarî yaptırım uygulanmasını sağlamak amacıyla hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir (TCK m. 267).

Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle hakarete uğrayan kişi, suçun işlendiği yerdeki savcılığa suç duyurusunda bulunabilir veya hakaret eden kişiye karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Bir insan neden iftira atar?

İftira atanlar ve iftirayı yayan kişiler bundan büyük bir zevk alırlar. Bu asılsız sözleri, yalanları ve iftiraları yaymak büyük bir haksızlık ve günahtır. İftiranın sebebi genellikle psikolojiktir. Psikolojik olarak bir “savunma mekanizması” olarak veya bir “kişilik bozukluğu” sonucu kullanılır.

İftira suçunun cezası kaç TL?

Basit hakaretin cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1).

Namus iftira davası nasıl açılır?

Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığını ispatlamak için dava açmalı ve söz konusu suç için dilekçe sunmalıdır.

İftira atmak yüz kızartıcı suç mudur?

Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Hakaret suçu hakkında genel bilgiler aşağıdadır. 2-) Hakaret suçu ağır bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Suriyeli Escort